Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bilim insanları erken evrenin aşırı yavaş hareket ettiğini gözlemleyerek Einstein’ın genişleyen evreninin gizemlerinden birini çözdüler. Araştırmanın baş yazarı Profesör Geraint Lewis ve çalışma arkadaşı Dr. Brendon Brewer, kuasarları kullanarak bu zaman genişlemesini analiz ettiler.
Profesör Lewis, evrenin bir milyar yıldan biraz daha eski olduğu bir zamana baktıklarında zamanın beş kat daha yavaş aktığını gözlemlediklerini belirtti. Bu zamanda bir saniyenin bir saniye gibi görüneceğini ifade eden Profesör Lewis, günümüzde ise durumun çok daha yavaş olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, erken galaksilerin merkezlerinde bulunan hiperaktif süper kütleli kara delikler olan yaklaşık 200 kuasarın gözlemlenen verilerini kullanarak bu zaman genişlemesini analiz etti.
Profesör Lewis, Einstein sayesinde zaman ve uzayın iç içe geçtiğini ve Büyük Patlama’nın tekilliğinde zamanın başlangıcından bu yana evrenin genişlediğini belirtti. Bu genişleme, erken evren gözlemlerinin bugünkü zamandan çok daha yavaş görünmesi gerektiği anlamına geliyor. Yapılan çalışmada, bu durumun Büyük Patlama’dan yaklaşık bir milyar yıl sonrasına kadar tespit edildiği ortaya çıktı.
Bu araştırma, kuasarların zaman genişlemesini tespit etmede en iyi doğal araçlar olduğunu ve evrenin yaşlandıkça hızlandığını doğruladı. Süpernovaların kullanılmasının zorluğu nedeniyle yeni çalışmada kuasarlar tercih edildi ve kuasar verileri analiz edilerek “tik takları” standartlaştırıldı. Bu sonuçlar, Einstein’ın genişleyen evren resmini daha da doğruladığını ve kuasarların zaman genişlemesini tespit etmek için en iyi araç olduğunu gösterdi.
Bu keşif, evrenin erken dönemleri hakkındaki bilgilerimizi genişletirken aynı zamanda Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’ni desteklemektedir. Evrenin geçmişine dair daha fazla bilgi edinmek, kozmoloji alanındaki anlayışımızı geliştirmemize ve evrenin nasıl oluştuğunu ve evrimini nasıl sürdürdüğünü daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Bu gelişme ile ilgili sizin görüşleriniz nelerdir?
Webinfo ailesi olarak size güncel ve doğru haberleri sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz 🙂